Lasergesneden letter 'E' in doorzichtig acryl

Soorten acryl

Voordat u begint te experimenteren met dit substraat, is het belangrijk om de verschillende soorten acryl te leren kennen. Er zijn twee geschikte soorten acryl voor gebruik met de laser: gegoten en geëxtrudeerd.

Platen van gegoten acryl worden gemaakt door vloeibaar acryl in mallen te gieten die kunnen worden ingesteld op verscheidene vormen en maten. Dit type acryl wordt veel gebruikt voor prijzen en onderscheidingen. Gegoten acryl is ideaal voor gravures, omdat het bij het graveren zuiver wit wordt. Gegoten acryl kan met een laser worden gesneden, maar dit zal niet voor vlamgepolijste randen zorgen. Dit acrylmateriaal is geschikter voor gravures.

Het andere soort acryl staat bekend als geëxtrudeerd acryl en is een zeer populair snijmateriaal. Geëxtrudeerd acryl is over het algemeen goedkoper dan gegoten acryl omdat het wordt gevormd met een productietechniek met grotere volumes. Dit materiaal reageert heel anders op de laserstraal. Geëxtrudeerd acryl kan netjes en soepel worden gesneden en zorgt bij het lasersnijden voor een vlamgepolijste rand. Als het gegraveerd wordt, produceert het echter geen zuiver wit maar een doorzichtige gravure.

Brochure en voorbeelden aanvragen

Ontvang brochures, voorbeelden en meer informatie van ons of uw lokale distributeur.

Lasersnijden van acryl

Om de beste resultaten te behalen bij het snijden van geëxtrudeerd acryl moet u het materiaal verhogen zodat het de snijtafel niet raakt. Dit zorgt voor een aanzienlijke vermindering van reflecties aan de achterkant en rastermarkeringen op het materiaal na het lasersnijden.

Epilogs Pin Table is het beste accessoire om geëxtrudeerd acryl perfect te snijden. Met deze handige module kunt u het acryl verhogen en ondersteunen voor een betere snijkwaliteit. De Pin Table heeft verplaatsbare pinnen die overal op het raster van de tafel met gaten van één inch (25,4 mm) kunnen worden geplaatst. Het acryl wordt verhoogd en ondersteund op plaatsen waar de laser niet zal snijden, zodat reflecties op de achterzijde worden voorkomen. Met de Pin Table kunt u ook pinnen plaatsen om kleine of gedetailleerde onderdelen te ondersteunen die anders buiten het snijpatroon zouden vallen.

Welke dikte acryl kan er gesneden worden?

Dit is afhankelijk van het vermogen van uw lasersnijder.

Een Epilog-systeem van 30 of 40 watt snijdt door acryl van tot een kwart inch dik. Meer vermogen betekent dat u door dikker acryl kunt snijden. Met een machine van 50 of 60 watt kunt u acryl tot 3/8 inch snijden en met een systeem van 75 of 120 watt snijdt u acryl van wel 1/2 inch of zelfs 3/4 inch met twee passages.

Snelheid lasersnijden

Acryl kunt u het beste snijden met een relatief lage snelheid en hoog vermogen. Met dit snijproces kan de laserstraal de randen van het acryl smelten en in feite een vlamgepolijste rand produceren.

Tegenwoordig zijn er verschillende acrylfabrikanten die een verscheidenheid aan zowel gegoten als geëxtrudeerd acryl maken met verschillende kleuren, texturen en patronen. Met zoveel variatie is het geen wonder dat acryl zo'n populair materiaal is om te lasersnijden en -graveren.

Lasergraveren van acryl

Meestal graveren gebruikers acryl aan de achterzijde om voor een doorkijkeffect vanaf de voorkant te zorgen. Dit zie je vaak bij prijzen van acryl.

Acrylplaten worden meestal geleverd met een beschermende plakfolie aan de voor- en achterkant tegen krassen. We raden aan de beschermende folie van de achterkant van het acryl te verwijderen voordat u het graveert en de beschermlaag aan de voorkant juist te laten zitten om krassen te voorkomen tijdens het hanteren van het materiaal. Vergeet niet uw grafisch ontwerp om te keren of te spiegelen voordat u de taak naar de laser verstuurt, omdat u de achterkant gaat graveren.

Acryl laat zich over het algemeen goed graveren met een hoge snelheid en laag vermogen. Er is niet veel vermogen nodig om het acryl te graveren en bij een te hoog vermogen ontstaan er vervormingen in het materiaal.

Interesse in een lasermachine voor het snijden van acryl?

Vul het formulier op deze pagina in en ontvang een brochure met onze volledige productlijnen en voorbeelden die gesneden en gegraveerd zijn.

Wie zijn de belangrijkste leveranciers van acryl?

Voor gegoten en geëxtrudeerd acryl kunt u terecht bij een aantal leveranciers. Hier zijn een aantal populaire leveranciers:

Meer leveranciers van materialen vindt u in onze sectie Nuttige links.

Algemene laserverwerkingstips voor acryl

2) Kies het juiste type acryl voor uw toepassing. Gegoten acryl is beter voor lasergraveren, terwijl geëxtrudeerd acryl beter is voor lasersnijden.

3) Verhoog het acryl met Epilogs Pin Table of andere steunmiddelen om reflecties aan de achterkant te voorkomen.

Welke soorten acrylprojecten kunt u maken?

Acryl is een duurzaam en praktisch materiaal voor laserbewerking. Dankzij de verscheidenheid aan kleuren en texturen is dit materiaal ideaal voor allerlei verschillende toepassingen:

  • Reclamebordjes
  • Bewegwijzering
  • Oorbellen/hangers/buttons
  • Verpakkingen/dozen
  • Taart-/cupcakeversieringen
  • Gepersonaliseerde onderscheidingen
  • Decoraties voor de feestdagen
  • En veel meer!
Alle toepassingen
help desk software