Vragen en antwoorden: branchetrends lasergraveren en -snijden

Een interview met James Stanaway over de ontwikkelingen in de lasergraveer- en -snijbranche.

Een Epilog Laser-machine die een glazen onderzetter etst

Een onderzoek van Grand View Research uit 2017 voorspelt dat de wereldwijde markt voor lasersnijmachines in 2024 een omvang bereikt van 6,72 miljard dollar. Deze groei is toe te schrijven aan het toenemende gebruik van CO2-, fiber- en YAG- (yttrium aluminium granaat) lasers in markeer- en snijtoepassingen voor consumentenelektronica en industriële sectoren, waardoor de vraag naar dit soort systemen stijgt.

Het rapport verwacht dat de sector voor consumentelektronica het snelst zal groeien vanwege de toenemende vraag naar het verwerken van materialen waarvoor lasergraveren en -snijden vereist is. Eindmarkten vervangen bovendien conventionele snijtechnologie in toenemende mate door lasersnijden, terwijl fabrikanten door de technologische ontwikkelingen een concurrentievoordeel kunnen behalen door lasersnijmachines te implementeren.

Marketingdirecteur James Stanaway van Epilog Laser laat in onderstaand interview zijn licht schijnen op de branche, marktvooruitzichten, trends en groeifactoren.

1. Met welke factoren moeten fabrikanten rekening houden als ze een lasergraveermachine kiezen?

Fabrikanten die op zoek zijn naar een lasergraveermachine, moeten eerst een aantal vragen beantwoorden voordat ze aan het proces beginnen. De eerste vraag die ik zou stellen, is met welke materialen u gaat werken. Dat bepaalt het type lasersysteem dat u nodig hebt: CO2 of fiber. Daarna moet u de maximale afmetingen bepalen van het materiaal dat in de machine moet passen, waardoor bepaalde modellen van een machine afvallen. Dit kan ook worden bepaald door de ruimte die u beschikbaar hebt. Als u een keuze hebt gemaakt voor een laserbron en de grootte van een model, moet u naar het wattage kijken. De beste manier om het benodigde laserwattage vast te stellen, is de maximale dikte te bepalen van het materiaal dat u wilt snijden en de hoeveelheid producten die u per dag wilt graveren. Er kunnen nog andere zaken een rol spelen, maar deze basisfactoren vormen een goed begin.

2. In welke branche groeit lasergraveren het snelst? Waar worden de meeste systemen gekocht?

Als het om het snelst groeiende segment gaat, zien we de grootste toename van lasers bij onderwijsinstellingen. Het is het perfecte hulpmiddel voor studenten om bij allerlei vakken en studierichtingen te gebruiken, zoals techniek, architectuur, natuurkunde, technologie en wiskunde. Veel universiteiten zetten ook grote makerspaces op, wat een goede manier is om nieuwe studenten aan te trekken.

Aan de kant van de fabrikanten zien we de grootste toename van lasergebruik bij kwaliteitscontrole en voor identificatie- en traceerdoeleinden. Lasergraveren kan worden gebruikt voor het graveren of etsen van serienummers, tijdstempels, onderdeelnummers, componentlabels, streepjescodes, datamatrixcodes, merken en branchespecifieke codes. De laser biedt een zeer hoogwaardige markering die gemakkelijk kan worden gelezen door streepjescodescanners, RFID-scanners en andere hulpmiddelen voor het bijhouden van voorraden.

De productiefaciliteit van Epilog Laser

3. Welke trends ziet u in de ontwikkeling van lasersnij- en -markeermachines?

Bij Epilog werken we altijd aan interessante ontwikkelingen, maar het grootste aandachtsgebied op dit moment is de gebruikersinterface. We werken eraan om het hele proces van ontwerp tot voltooid product zo simpel mogelijk te maken voor de gebruiker.

4. Neemt de belangstelling voor de aanschaf van lasergraveermachines en lasergraveren in het algemeen toe of af, of is er geen verandering?

De belangstelling neemt absoluut toe, onder zowel bedrijven als consumenten. Consumenten zien een ongelofelijke technologie waarmee ze heel veel kunnen doen, en denken meteen na over het starten van een eigen bedrijf rond lasergraveren. Bedrijven benaderen ons met een bepaalde toepassing in gedachten. Als het systeem dan eenmaal is geleverd en voor die toepassing wordt gebruikt, ontdekken ze al die andere dingen die ze nu intern kunnen doen met hun laser, zoals eigen bordjes, beloningen en trofeeën voor werknemers, gepersonaliseerde promotionele producten en nog veel meer.

5. Wat voor feedback krijgt u van klanten die voor het eerst lasermarkeerapparatuur kopen?

Hoe vaak ik al niet heb horen zeggen "ik wou dat ik een machine met een hoger wattage had gekocht" of "ik wou dat ik voor een grotere tafel had gekozen". Kopers van een eerste laser hebben vaak moeite om het juiste formaat machine en wattage te kiezen voor hun toepassing. De meesten gaan voor ruimte, wat heel erg belangrijk is – we horen nooit iemand zeggen "ik wou dat ik een kleinere laser had gekocht". Maar wattage is van invloed op de productie: een machine met een hoger wattage kan een tafel vol onderdelen sneller markeren dan een systeem met een lager wattage. Het is belangrijk om een goede combinatie te vinden tussen het juiste formaat van het systeem en een effectief wattage.

Epilog Laser Fusion M2 met acryl sleutelhangers

6. Welke branche is volgens u pas net de voordelen van het implementeren van lasermarkeertechnologie aan het ontdekken?

Dat is een moeilijke vraag, omdat we met zo veel verschillende branches praten. Ik denk dat het een branche is waar al lasers werden gebruikt, maar waar de bedrijven dat nu op een andere manier doen. Er zijn veel bedrijven die het verwerken van hun logo- en identificatieprocessen momenteel uitbesteed hebben en nu ontdekken hoe voordelig het is om dat intern te gaan doen. Veel mensen beginnen zich te realiseren dat de prijzen van lasers de afgelopen jaren zijn gedaald, waardoor ze die nu ook zelf kunnen aanschaffen. Dat biedt bedrijven meer controle over het proces en de doorlooptijd, en bespaart geld ten opzichte van het outsourcen dat ze voorheen deden.

7. Welke verbeteringen heeft de maakindustrie nodig om meer gebruik te kunnen maken van lasersnijders en -graveerders?

De meeste verzoeken die we van de maakindustrie krijgen, gaan over automatisering en tafelgrootte. Het grootste systeem van Epilog meet 40 x 28 inch, wat aanzienlijk is, maar desondanks kunnen fabrikanten van grote producten toch behoefte hebben aan iets groters waar die producten in passen. Bovendien zijn lasergraveer- en -snijsystemen niet volledig geautomatiseerd in die zin dat er nog altijd iemand nodig is die de materialen in het systeem plaatst en de taak verstuurt. Maar het gebruiksgemak en de kwaliteit van de markeringen bieden voldoende compensatie voor de dingen die sommige fabrikanten misschien nog missen. En bovendien weet je maar nooit wat de toekomst in petto heeft bij Epilog.

8. Wat zijn volgens u de voordelen van een Epilog-graveerder ten opzichte van lasergraveerapparatuur van andere fabrikanten?

Er is meer concurrentie in de lasermarkt dan ooit tevoren, dus we richten ons echt op een paar zaken om ons te onderscheiden. Ten eerste de graveerkwaliteit, dat is iets waar we altijd al erg trots op geweest zijn. Met onze systemen kun je afbeeldingen van de hoogste kwaliteit graveren, zelfs op de hoogste snelheden. Dat is goed te zien als je ons voorbeeld van een Azteekse kalender bekijkt. We kunnen deze ongelofelijk gedetailleerde afbeelding op een heel klein formaat graveren met onze standaardlens, zelfs op volle snelheid.

Azteekse kalender, gegraveerd door een Epilog Laser-machine

Dat we deze hogere graveerkwaliteit kunnen bereiken, heeft alles te maken met de kwaliteit van de componenten die we in onze systemen gebruiken en de snelheid waarmee we onze laserbuis kunnen aansturen. Bij Epilog werken mensen die hier al 15, 20 of zelfs 25 jaar in dienst zijn, omdat ze van het bedrijf houden en enorm trots zijn op de systemen die we ontwerpen en maken. Iedereen, van de productielijnen tot de technische ondersteuning en het verkoopteam, wil het best mogelijke product leveren zodat onze klanten succesvol kunnen zijn.Ziet u een Epilog Laser in uw toekomst? Vul het formulier op deze pagina in en ontvang een brochure met onze volledige productlijn en snijvoorbeelden. Voor meer informatie kunt u ook onderstaand nummer bellen.


Telefoon: 030-7602998Vraag gratis brochure & voorbeelden aan

Ontvang brochures, voorbeelden en meer informatie van ons of uw lokale distributeur.

*
*
*
*


help desk software