Welkom terug in de Epilog Studio! In dit project maken we een gelaagd acrylbord met verschillende kleuren acrylplaten. Bekijk de video hierboven of volg het project hieronder voor onze workflow voor het uitsnijden van verschillende lagen en het snijden van de toplaag van zelfklevend papier op acryl (kiss-cutting).

Epilog Lasermachines blinken uit in het snel snijden van complexe vormen uit vellen of platen materiaal. Dit project demonstreert een eenvoudige maar effectieve manier om diepte te creëren met verschillende vormen, waardoor het eindproduct er echt uit springt.

Afbeelding downloaden

Benodigde materialen


We hebben een Fusion Pro 32 van 80 watt gebruikt:

Snijden van acryl

Vector // snelheid 12% // vermogen 100% // frequentie 100%

Snijden van acryl en zelfklevend papier (gecombineerd)

Vector // snelheid 10% // vermogen 100% // frequentie 100%

Snijden van de toplaag van zelfklevend papier (kiss-cutting)

Vector // snelheid 20% // vermogen 10% // frequentie 100%


Aan de slag

Voor dit project gebruiken we de Fusion Pro 32 met een laserbuis van 80 watt en de optionele vectorsnijtafel met spijlen, die perfect is om grote vormen uit acrylplaten te snijden.

In Adobe Illustrator hebben we een 3D-voorbeeld gemaakt van hoe ons uiteindelijke project eruit zal zien met de 3D Extrude & Bevel-functie (diepte geven en voorzien van schuine kanten). Een digitale 3D-mockup is een goede manier om een prototype voor uw project te ontwerpen. Deze stap is niet noodzakelijk, maar helpt u wel om een beeld te krijgen van het eindproduct voordat u met de laser aan de slag gaat.

We hebben de lagen voorbereid in de vorm van snijlijnen, waarvan de kleur overeenkomt met onze acrylplaten. Voordat we het project afdrukken naar de Epilog Software Suite, schakelen we alle lagen in Adobe Illustrator uit die we niet willen afdrukken. Vervolgens centreren we al onze snijlijnen op het tekengebied. Dit maakt de workflow in de Software Suite eenvoudiger. Druk nu het bestand af naar de Software Suite.

Instellingen en workflow

Eerst importeren we de instellingen voor het snijden van acryl van 1/8" vanuit de materiaaldatabase van de Software Suite. Klik op de knop "Import Material Settings" (Materiaalinstellingen importeren) en selecteer de optie "Cutting 1/8" (3mm)" (Snijden 3 mm) in het gedeelte Acrylic (Acryl) in het tabblad Vector.

De Software Suite past de instellingen toe op ons proces.

Snij-instellingen (acryl)
Machine: 80 watt CO2 Fusion Pro
Snelheid12% Vermogen100% Frequentie100%
(Controleer de aanbevolen materiaalinstellingen in de handleiding van uw machine.)

Vervolgens stellen we het Process Type (Procestype) in op "Off" (Uit). We gaan dit proces opsplitsen in de afzonderlijke lagen. Als u vóór het splitsen het Process Type instelt op "Off", wordt elke laag standaard uitgeschakeld. Dit maakt het gemakkelijker om elk proces afzonderlijk af te drukken naar de laser.

Klik in de procesopties op de knop Color (Kleur) naast Split by: (Splitsen op). Hiermee worden alle gekleurde snijlijnen opgesplitst in afzonderlijke processen, terwijl de materiaalinstellingen en het procestype, die we eerder hebben ingesteld, behouden blijven.

U kunt ook de functie Merge (Samenvoegen) gebruiken om de snijlijnen met tekst samen te voegen met de donkergroene laag en dus één groep te maken van deze twee lagen. We sturen deze lagen namelijk tegelijkertijd naar de laser.

Met de Epilog Software Suite kunt u elk proces binnen deze taak een unieke naam geven. Voordat we de acrylplaten voor ons bord gaan snijden, geven we elk proces de naam van de kleur acrylplaat waaruit we snijden. Deze stap is niet noodzakelijk, maar maakt het gemakkelijker om de processen naar de laser te sturen. Nu alle processen een nieuwe naam hebben, zijn we klaar om te beginnen met snijden.

Verander het Process Type van Off naar Vector om de eerste snijlagen naar de laser te sturen. We beginnen met het groene acryl.

Lagen afdrukken

Richt de laser op het materiaal en plaats de snijlijnen zo in de Software Suite dat ze op de acrylplaat passen. Kies dan "Print" (Afdrukken) om de snijlijnen naar de laser te sturen. Selecteer de taak bij de laser en druk op de startknop.

Na het uitsnijden van onze eerste acrylplaat herhalen we dit proces totdat we alle lagen en onderdelen voor ons bord hebben uitgesneden. Stel in de Software Suite voor elke acrylplaat het Process Type van de laag die u wilt snijden in op "Vector" en zorg dat alle andere lagen zijn ingesteld op "Off". Druk de laag vervolgens af naar de laser.

Toplaag snijden

Voor onze laatste laag acryl drukken we de tekst en het donkergroene acryl af. We gebruiken duurzaam, zelfklevend wit papier en de 'kiss-cutting'-techniek op het oppervlak van het donkergroene acryl om de witte belettering voor ons bord te creëren.

We verwijderen de maskeerlaag van de glanzende kant van het donkergroene acryl.

Vervolgens verwijderen we de achterkant van het zelfklevende papier en brengen het papier aan op het donkergroene acryl, ongeveer op de plaats waar de tekst zich zal gaan bevinden.

In de Software Suite passen we de instellingen voor de snelheid en het vermogen aan voor het volledig uitgesneden groene acryl en de papieren laag met uitgesneden toplaag.

We gebruiken een snelheid van 10%, een vermogen van 100% en een frequentie van 100% om zowel het zelfklevende papier als het acryl volledig door te snijden.

Snij-instellingen (acryl en zelfklevend papier)
Machine: 80 watt CO2 Fusion Pro
Snelheid10% Vermogen100% Frequentie100%
(Controleer de aanbevolen materiaalinstellingen in de handleiding van uw machine.)

We gebruiken een snelheid van 20%, een vermogen van 10% en een frequentie van 100% om de toplaag voor de witte belettering uit te snijden. Deze kiss-cut snijdt alleen door het witte zelfklevende papier en niet door het donkergroene acryl, zodat we het overtollige witte papier gemakkelijk kunnen verwijderen. Druk de taak af naar de laser, selecteer de taak bij de laser en druk op de startknop.

Snij-instellingen om toplaag uit te snijden (zelfklevend papier)
Machine: 80 watt CO2 Fusion Pro
Snelheid20% Vermogen10% Frequentie100%
(Controleer de aanbevolen materiaalinstellingen in de handleiding van uw machine.)

Montage

Verwijder vervolgens het overtollige witte papier zodat alleen de tekst achterblijft.

Nu alle acryllagen voltooid zijn, passen we alle stukken snel op elkaar zonder lijm om te controleren of alles klaar is om in elkaar gezet te worden.

We verwijderen al het resterende maskeermateriaal van elke laag acryl.

Daarna lijmen we alle lagen op elkaar met cyanoacrylaatlijm (secondelijm).

Na het plaatsen van de laatste laag zijn we klaar met ons unieke, gelaagde bord van acryl, gemaakt met een Epilog Laser.


Waar kunt u op maat lasergesneden borden van acryl gebruiken/verkopen?

  • Lokale bedrijven
  • Bedrijven of scholen
  • Bewegwijzering
  • Musea en educatieve displays


Vraag gratis brochure & voorbeelden aan

Ontvang brochures, voorbeelden en meer informatie van ons of uw lokale distributeur.

*
*
*
*
help desk software