Zes tips voor het maximaliseren van uw laserproductie

Gebruik deze tips om ervoor te zorgen dat u het beste uit uw laser haalt!

Hout gegraveerd met 'tips over productiviteit'

Een van de grote voordelen van lasergraveer- en snijsystemen is hoe snel ze een patroon kunnen etsen of zelfs het meest ingewikkelde ontwerp uitsnijden. Maar lasergebruikers zijn toch altijd op zoek naar manieren om de productiviteit te verhogen. Gebruikt u uw laser zo efficiënt mogelijk? Hier zijn enkele tips en trucs die u kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat u het allerbeste uit uw laser haalt.

1. Graveer meerdere items in een keer

Een ding dat de productietijd zal verminderen is veelvouden afdrukken. Als u een project hebt waarbij meer dan één object met hetzelfde of een soortgelijk ontwerp moet worden gegraveerd - zoals platen of onderzetters - druk dan meerdere stuks tegelijk af, in plaats van één voor één. We zijn tot de vaststelling gekomen dat gebruikers tot 37% tijd kunnen besparen door in batch te graveren. Hoeveel u tegelijk kunt graveren zal afhangen van de tafelgrootte, dus moet u de paginagrootte in het grafische ontwerpprogramma vergroten tot de volledige grootte van de lasertafel. U kunt dan een hele tafel met een bepaald stuk opvullen en alles tegelijk in één keer graveren. Het kan handig zijn om de items uit te spreiden met behulp van een mal.

Een mal vol met lasergegraveerde Jenga-stukjes

2. Pas de resolutie aan

Resolutie is een andere factor om te overwegen wanneer u de capaciteit wenst te verhogen. Een duidelijk beeld is belangrijk bij elke gravure, maar hoe hoger de DPI, hoe langer het duurt om een item te graveren. DPI verwijst naar dots per inch, en hoe hoger de DPI, hoe dichter de gegraveerde stippen zullen zijn. Dit resulteert in een zeer gedetailleerde gegraveerde afbeelding, maar dit kan meer tijd in beslag nemen dan u wenst. Door de resolutie van uw gravure te verlagen, kunt u tot 33% of meer tijd besparen. Ter compensatie van een lagere resolutie, kunt u overwegen om verschillende dithering-patronen te gebruiken die zich in het printerstuurprogramma van Epilog bevinden. Dithering neemt de visuele puntpatronen die kunnen worden gezien met een lagere DPI en geeft hen een willekeurige volgorde, die vervolgens de lagere resolutie verbergt. Met de juiste combinatie van resolutie en dithering-patroon, kunt u een resultaat bereiken dat er goed uitziet en bovendien minder tijd in beslag neemt om te produceren.

Een lasergegraveerde houten deegrol.

3. Gebruik kleurtoewijzing

U kunt ook kleurtoewijzing gebruiken om de graveertijd te verminderen. Stel dat u een ontwerp heeft met drie kolommen, elk met ongeveer 20 namen. De laser ziet dit als één afbeelding en de laserkop zal over de witruimte tussen de kolommen bewegen om de hele afbeelding te graveren die u hebt afgedrukt. Door kleurtoewijzing te gebruiken, kunt u al die witruimte overslaan door elke kolom een andere kleur en een bijbehorende graveervolgorde toe te wijzen. Met deze methode zal de laser één kolom tegelijk graveren, door enkel over de witruimte tussen kolommen te bewegen wanneer het tijd is om verder te gaan met de volgende reeks namen. Deze aanpak kan u bijgevolg meer dan 43% besparen, afhankelijk van de items die u aan het graveren bent.

Drie kolommen van namen met kleurtoewijzing in Corel Draw.

4. Items vooraf graveren

Maatwerk is enorm populair, en biedt heel wat zakelijke mogelijkheden, maar eenmalige taken kunnen heel inefficiënt zijn. Hetzelfde ontwerp steeds opnieuw uploaden om hetzelfde item meerdere keren te graveren kan heel wat van uw productietijd in beslag nemen. Het is raadzaam om een inventaris van populaire items vooraf te graveren, voordat individuele bestellingen binnenkomen. Neem deze snijplank als voorbeeld. Vooraf kunt u gemakkelijk de belangrijkste elementen van dit ontwerp op een lading snijplanken graveren. Zodra een bestelling binnenkomt, zet u een van de vooraf gegraveerde planken terug in de machine en voegt u een familienaam of andere aangepaste tekst toe. Deze kleine toevoeging neemt weinig tijd in beslag in vergelijking met het afdrukken van het hele ontwerp. Door bepaalde dingen vooraf te doen, kunt u onverwachte knelpunten in uw dagelijkse workflow voorkomen.

Lasergegraveerde houten snijplank.

5. Gebruik centraal graveren

Een andere tip is het gebruik van centraal graveren om snel aangepaste taken in te stellen op een item, zoals een telefoon, een prijs of iets anders waarvoor gecentreerde tekst of afbeeldingen vereist zijn. Centraal graveren maakt het gemakkelijk om met verschillende formaten te werken zonder telkens een aangepaste sjabloon te moeten maken. Deze functie laat de gebruiker toe om de laser met de hand naar het midden van het gegraveerde object te bewegen. Stel het middelpunt in als de nieuwe uitgangspositie en de laser zal dat punt gebruiken om de afbeelding correct te plaatsen. In vergelijking met het opzetten van aangepaste bestanden en mallen, bespaart deze methode u veel tijd!

Een gegraveerde prijs, gemaakt met centraal graveren

6. Gebruik de Job Manager

Als laatste tip bevelen wij de Epilog Job Manager aan. De Job Manager is een eenvoudige manier om uw laserproductie te stroomlijnen. Dit is een ongelooflijke tijdsbesparing, die u toegang geeft tot informatie over de werktijd, een databank van materialen en nog veel meer. U kunt de software aanpassen, zodat u gemakkelijk taken kunt opzoeken en herhalen.

Screenshot van de Epilog Job Manager-software.

Hopelijk zullen al deze tips en trucs u helpen bij al uw graveer- en snijwerk om het minder tijdrovend en productiever te maken. Veel plezier met laseren!Zou een laser u kunnen helpen om productiever te zijn? Vul het formulier op deze pagina in en ontvang een brochure met onze volledige productlijn en snijvoorbeelden. Voor meer informatie kunt u ook onderstaand nummer bellen.


Telefoon: 030-7602998

Vraag gratis brochure & voorbeelden aan

Ontvang brochures, voorbeelden en meer informatie van ons of uw lokale distributeur.

*
*
*
*
help desk software