Overwegingen bij het markeren van metaal met een laser

Hoe lasersoorten, markeringsdoelen en de keuze voor materiaal invloed hebben op het markeren van metaal.

Metalen bus die wordt gegraveerd met een fiberlaserapparaat van Epilog

Het lasergraveren van metaal met streepjescodes, serienummers en logo's is een erg populaire markeertoepassing voor zowel CO2- als fiberlasersystemen.

Vanwege de lange levensduur, het feit dat ze bijna geen onderhoud nodig hebben en de relatief lage kosten zijn fiberlasers ideaal voor industriële markeertoepassingen. Dit soort lasers produceert een permanente markering in hoog contrast die de integriteit van het materiaal niet aantast.

Wanneer een onbehandeld metaal met een CO2-laser wordt gemarkeerd, wordt er een speciale spray (of pasta) gebruikt om het metaal te behandelen voordat het wordt gegraveerd. De hitte van de CO2-laser hecht het markeermiddel aan het metaal, waardoor er een permanente markering ontstaat. CO2-lasers zijn snel en betaalbaar en kunnen ook andere soorten materialen markeren, zoals hout, acryl, natuursteen en meer.

De fiber- en CO2-lasersystemen van Epilog kunnen aangestuurd worden door bijna alle Windowssoftware en zijn uitzonderlijk gebruiksvriendelijk.

Verschillen tussen lasers

Omdat verschillende soorten lasers verschillend reageren met metalen, moet met enkele dingen rekening gehouden worden.

Er is bijvoorbeeld meer tijd nodig om metalen met een CO2-laser te markeren omdat er een coating of voorbehandeling met een markeringsmiddel nodig is. Ook moet de laser op lage snelheid en met hoog vermogen draaien, zodat het markeermiddel goed aan het metaal kan hechten. Gebruikers zien soms dat ze de markering na het laseren kunnen afvegen. Dit duidt erop dat het werkstuk opnieuw moet worden behandeld op lagere snelheid en met hoger vermogen.

Metalen plaat gemarkeerd met CerMark in een CO2-lasermachine van Epilog
Medische instrumenten gemarkeerd met CerMark in een CO2-lasermachine van Epilog

Het markeren van metaal met een CO2-laser heeft als voordeel dat de markering boven op het metaal gemaakt wordt zonder materiaal te verwijderen, waardoor de tolerantie en de sterkte van het metaal niet aangetast worden. Ook vermeldenswaardig is het feit dat gecoat metaal, zoals geanodiseerd aluminium of geverfd koper, geen voorbehandeling nodig heeft.

Fiberlasers vormen de beste graveringsmethode voor onbehandelde metalen. Fiberlasers zijn ideaal voor het markeren van veel soorten aluminium, messing, koper, vernikkelde metalen, roestvrij staal en meer en voor technische kunststoffen, zoals ABS, PEEK en polycarbonaat. Sommige materialen vormen echter een uitdaging vanwege de lasergolflengte die door het apparaat wordt uitgezonden. De straal kan bijvoorbeeld door de transparante materialen dringen, waardoor de markeringen juist op de graveertafel worden achtergelaten. Het is mogelijk om met een fiberlasersysteem markeringen aan te brengen op organische materialen, zoals hout, transparant glas en leer. Het systeem is daar echter niet het meest geschikt voor.

Soorten markeringen

Een fiberlasersysteem biedt verschillende opties voor verschillende soorten materialen. Bij het basisgraveerproces verdampt de laserstraal materiaal van het oppervlak van een object. De markering is vaak een kegelvormige inkeping, vanwege de vorm van de straal. Meerdere passages door het systeem kunnen een diepe gravering opleveren, zodat de markering ook in veeleisende omgevingen niet vervaagt.

Metalen motorkop in een FiberMark-lasermachine van Epilog

Ablatie is vergelijkbaar met graveren en wordt vaak gebruikt voor het verwijderen van een toplaag om het onderliggende materiaal bloot te leggen. Ablatie kan worden toegepast op geanodiseerde metalen of metalen met elektrodepositie of poedercoating.

Een ander type markering wordt gemaakt door het oppervlak van een object te verhitten. Bij gloeien wordt een permanente oxidelaag gecreëerd door blootstelling aan een hoge temperatuur, die een markering in hoog contrast achterlaat zonder de afwerking van het oppervlak te veranderen. Bij schuimen wordt het oppervlak van een materiaal gesmolten. Daardoor ontstaan luchtbellen die bij het afkoelen worden ingesloten, waardoor een reliëf wordt gecreëerd. Polijsten is mogelijk door een metalen oppervlak snel te verhitten, waardoor de kleur verandert en er een spiegelachtige afwerking ontstaat. Gloeien werkt op metalen met een hoog gehalte aan koolstof- en metaaloxide, zoals onder andere staallegeringen, ijzer of titanium. Schuimen wordt meestal toegepast op kunststoffen, hoewel ook roestvrij staal met deze methode kan worden gemarkeerd. Polijsten kan met bijna elk metaal, waarbij donkere metalen met een matte afwerking doorgaans een hoger contrast opleveren.

Metalen plaat met geëtste, gepolijste en getemperde markeringen

Materiaaloverwegingen

Door de snelheid, het vermogen, de frequentie en de focus aan te passen, kan roestvrij staal op uiteenlopende manieren worden gemarkeerd - zoals door tempering, etsen en polijsten. Markeringen kunnen op geanodiseerd aluminium vaak veel helderder worden geproduceerd met een fiberlaser dan met een CO2-laser. Het graveren van onbehandeld aluminium leidt echter tot minder contrast: de fiberlaser produceert grijstinten in plaats van zwarttinten. Toch kan diep graveren in combinatie met oxidatiemiddelen of kleurvullingen worden gebruikt om een zwarte ets op aluminium te produceren.

Dergelijke overwegingen gelden ook bij het markeren van titanium. De laser is geneigd om tinten van lichtgrijs tot heel donkergrijs te produceren. Afhankelijk van de legering kunnen er echter markeringen met uiteenlopende kleuren worden gerealiseerd door de frequentie aan te passen.

Het beste van twee werelden

Bedrijven die een beperkt budget of weinig ruimte hebben, kunnen dankzij systemen met dubbele bron toch hun veelzijdigheid en mogelijkheden vergroten. Er is wel een nadeel: als het ene systeem in gebruik is, kan het andere niet gebruikt worden.

Als u meer informatie over het markeren van metaal met een lasermachine wilt, kunt u contact met ons opnemen voor een demonstratie door de distributeur bij u in de buurt.Kan een lasermachine u helpen op het gebied van metaalmarkering? Vul het formulier op deze pagina in en ontvang een brochure met onze volledige productlijn en snijvoorbeelden. Voor meer informatie kunt u ook onderstaand nummer bellen.


Telefoon: 030-7602998help desk software