Nieuwe technologieën veranderen de slimme fabriek

De elektronica die de productie doet veranderen, van robotica en IIot tot 3D-printen en lasermarkeren en -graveren

Metalen onderdelen in een FiberMark-lasermarkeringsmachine van Epilog
Lasers bieden een effectieve manier om markeringen aan te brengen op onderdelen in verschillende vormen, groottes en aantallen.

Niet alle fabrieken kunnen al overschakelen op productie in het donker, waarbij een fabriek bevolkt wordt door autonome robots die geen licht nodig hebben maar als een rij machines in het donker functioneren.

Maar dat betekent niet dat technologie geen invloed heeft op de manier waarop moderne fabrieken werken en op de producten die daar gemaakt kunnen worden. Van het industriële Internet of Things (IIoT) en 3D-printen tot robotica en het toenemend gebruik van industriële lasers: de integratie van nieuwe technologieën in fabrieken maakt het productieproces autonomer, goedkoper en efficiënter.

IIoT wordt gezien als een gamechanger voor de moderne fabriek. Verbonden fabrieken kunnen vrijwel alles in het productieproces bewaken en controleren. Bovendien kunnen ze zowel vanuit de fabriek zelf als op afstand worden beheerd. Connectiviteit versnelt automatisering en biedt ook de mogelijkheid om bij de productie gebruik te maken van cognitieve analyse, machinaal leren en big data. Zo wordt inzicht verkregen in de efficiënte productie voor verschillende apparaten en kunnen onderhoud en gebruik van de apparatuur worden geoptimaliseerd. Het uiteindelijke resultaat is een effectief beheer van de fabriek, waardoor de kwaliteit toeneemt en de kosten dalen. In 2020 zal volgens een voorspelling van marktonderzoekbureau Gartner 95 procent van alle elektronica voor nieuwe productontwerpen IoT-technologie bevatten, waaronder de IoT in de industrie om deze apparaten te bouwen.

Een mal met lasergegraveerde tags van geanodiseerd aluminium
De mogelijkheid van een laser om producten te markeren met een specifieke code of ID betekent een meerwaarde voor slimme fabrieken en is een manier om namaak tegen te gaan.

3D-printen staat de laatste paar jaar volop in de belangstelling doordat daarmee op goedkope wijze vrijwel elk type apparaat of product kan worden gemaakt. Een tijdlang was 3D-printen beperkt tot de productie van kunststoffen, waarbij dat materiaal laag voor laag werd geprint. Maar de technologie is inmiddels verbeterd en talloze bedrijven kunnen metaal, beton en andere materialen 3D-printen voor uiteenlopende toepassingen, zoals auto-onderdelen, vliegtuigvleugels, betonnen bruggen, complete woonhuizen en meer. Er worden zelfs 3D-printfabrieken geopend die zonder veel tussenkomst van menselijke werknemers dag en nacht apparaten en onderdelen produceren.

Het gebruik van robots in fabrieken is de afgelopen vijf jaar substantieel toegenomen. Ze zijn nu te vinden op de productievloer, in fabrieksmagazijnen en in de logistiek. Momenteel ligt de nadruk op coöperatieve robots, cobots genoemd, die samen met menselijke werknemers aan een gemeenschappelijk doel werken. Sommige cobots zijn niet meer dan een mechanische arm die gebruikt wordt voor taken als solderen, het gieten van printplaten of het verbinden van elektronica. Andere zijn grotere machines die zware lasten kunnen tillen of zelfs voedsel kunnen bereiden. Uit recent onderzoek van het MIT blijkt dat een robot die met een mens samenwerkt, efficiënter is dan een enkele, alleenwerkende robot of medewerker. Het onderzoek toont ook aan dat in dit scenario de onproductiviteit met 85 procent afneemt. Slimme fabrieken gebruiken cobots vaak om mensen gevaarlijke of riskante taken uit handen te nemen, maar ook om te voorkomen dat robots het hele menselijke personeelsbestand vervangen. Hoewel de toepassing van cobots zich nog in een vroeg stadium bevindt, zullen ze naar verwachting grote veranderingen met zich meebrengen in de productiesector.

Een mal met metalen platen die gemarkeerd zijn met een fiberlaser.
Lasergraveerders kunnen zeer hoogwaardige markeringen maken die gemakkelijk kunnen worden gelezen door streepjescodescanners, RFID-scanners en andere hulpmiddelen voor het bijhouden van voorraden.

Intussen is het toenemend gebruik van industriële lasers in productie te zien in toepassingen als materiaalverwerking, micromechanica, markeren en graveren. Met lasertechnologie kunnen fabrieken waarde toevoegen aan de producten die ze maken. Voorbeelden zijn namen en logo's graveren, meerdere producten tegelijk voorzien van streepjescodes, identificatiemarkeringen toepassen om namaak tegen te gaan en allerlei lasermarkeringen aanbrengen op tal van materialen, zoals blanke, gecoate, geanodiseerde of gegalvaniseerde metalen. In al deze gevallen kan het werk ongelofelijk gedetailleerd worden gedaan.

Lasergraveren helpt ook intellectuele eigendommen te beschermen met serienummers, tijdstempels, onderdeelnummers, componentlabels, datamatrixcodes, logo's en branchespecifieke codes. Stuk voor stuk zeer hoogwaardige markeringen die gemakkelijk kunnen worden gelezen door streepjescodescanners en andere hulpmiddelen voor het bijhouden van voorraden die essentieel zijn voor de slimme fabriek. Bovendien kunnen lasersystemen binnen het IIoT worden aangesloten op een fabrieksnetwerk en zo nieuwe mogelijkheden bieden voor systeemonderhoud, bewaking, bediening, externe probleemoplossing en productondersteuning.Als u meer informatie wilt over het integreren van lasersnijden en -graveren in uw fabriek, kunt u het formulier op deze pagina invullen of ons bellen op onderstaand nummer om uw toepassing te bespreken en een demonstratie te regelen door de distributeur bij u in de buurt.


Telefoon: 030-7602998

Vraag gratis brochure & voorbeelden aan

Ontvang brochures, voorbeelden en meer informatie van ons of uw lokale distributeur.

*
*
*
*
help desk software